HomeKronikaKrálovna, král, i florbalová maminka. A Jágr má padesátku na krku

Královna, král, i florbalová maminka. A Jágr má padesátku na krku

- - 0

Rok 2021 začíná. A zdá se, že nebude o moc jednodušší, než ten předchozí. Sice už se začíná mluvit o světlu na konci tunelu, kterým by mohla být vakcína na koronavirus, ale kdoví, jestli letos vůbec všichni stihneme očkování. Spíš těžko.

 

Ale na radši k radostnějším záležitostem.

Florbal musí být rád, že se hraje!

 

Královna Eliška

Konce roků a začátky nových bývají olemovány různými anketami. A je naprosto skvělé, že vůbec poprvé ve florbalové historii máme vítěze jedné z těch nejprestižnějších.

Eliška Krupnová opravdu je florbalovou královnou. Pochybujete? Já ne. A argumenty, které sepsal otec téhle ankety Magnus Fredriksson na web Innebandymagazinet, jsou prostě výmluvné.

„Velká, silná a vynikající před oběma bránami. Precizně zakončující z prostoru před brankou, s výrazným smyslem pro góly. Extrémně tvrdě pracující a zároveň neuvěřitelně chytrá hráčka. Velice všestranná, může být využita pro jakoukoliv herní situaci. Skvělý sportovní vzor na hřišti i mimo něj. Klíčová hráčka jednoho z nejlepších klubových týmů světa, osobnost reprezentace.“

Amen.

 

Matěj na TOPu

Co se mužské scény týče, na vyhlášení nejlepšího florbalisty světa se ještě čeká. Bude jím Robin Nilsberth? Tobbe Gustafsson? Emil Johansson? Těžko říct. Ale vsadil bych asi na někoho ze Storvrety. Zato českého krále už vyhlásil web florbal.cz. Je jím Matěj Jendrišák a těžko někoho budete přesvědčovat, že máme někoho lepšího. Mates je v Linköpingu kapitán i lídr a jeho tým míří nahoru. Takže dobrá volba! Škoda že se na nějakou dobu rozloučil s nároďákem…

 

Kouč pro Švédsko a i gratulace k 50-tinám

Zatímco v Česku jsme zvolili u národního týmu pokračování s Finem Petrim Kettunenem, v samotném Švédsku si vyhodnotili koronavirový mezičas jako ideální příležitost pro změnu. Mikael Hill, který byl sice na klubové úrovni charismatickým koučem a v Mullsjö nastartoval báječná léta, u nároďáku ale tak přesvědčivý nebyl a ten jediný zápas, ve kterém u něco šlo, prohrál. Mistři světa díky MS 2018 prostě dodnes Finové. A tak se škatulata hýbají. Nároďák dostali na starost ikonický Thomas Brottman z Falunu a kovboj Niklas Nordén, který ještě nedávno z lavičky Växjö uměl seřvat kdejakého sudího. Pro Brottmana to byl i předčasný dárek ke kulatým 50. narozeninám. A pokud tedy gratulace, tak se připojuji i já. A tak mě napadá, že jestli Brottmann kdysi tváří v tvář stanul v brance švédské hokejové juniorky proti Jaromíru Jágrovi, tak už i našemu Jardovi táhne na pade… 🙂

 

Florbalová maminka

Tohle je záležitost, na kterou florbal zatím zvyklý moc není. Florbalových maminek dnes na place na té nejvyšší úrovni je opravdu pramálo. Ale plán, jaký má Emelie Wibron? Ten je šílený. Termín porodu je 12. ledna. A návrat? Prý ještě v play off. No dobře, budu držet palce 🙂

Každopádně nikdy nepodceňujte sportovkyně – maminky. V jiných odvětvích už několikrát dokázaly, že dokážou být lepší, než zbytek pole. Podívejte na českou lyžařku Kateřinu Neumannovou, nebo v současnosti na tenistku Victorii Azarenkovou. Takže hodně štěstí, ať vše dobře dopadne.

 

Benyho hattrick

Když u jsme v tom Švédsku, ještě jeden potlesk pro jednoho českého krajánka. Marek Beneš zase po čase zaválel a hattrickem pomohl setnout Kalmarsund. Super! Pixbo tyhle body i Markovy góly potřebovalo jako prase drbání. Vždyť hraje na hraně play off a pomalu začíná přituhovat. Mimochodem, Benyho góly přišly ve chvíli, kdy ho kouč poslal až do třetí lajny. Každopádně pak přišly přesilovky a tam české ručičky ukázaly své umění.

 

PKM – hattrick a návrat

Mimochodem, ty trejdy mezi zeměmi, kde se nemůže hrát a kde ano, a kde už zase jo, jsou fakt zábavné. Takový Pontus Karlsson-Martell tak dlouho přemýšlel, jestli se vypravit ze švýcarského Churu domů do Höllvikenu, až si řekl, že tedy aspoň ve Švédsku stráví Vánoce. Naskočil do jednoho zápasu, dal hattrick a protože Švýcaři mezitím ohlásili restart, tak se zase vypravil zpátky. Suma sumárum 440 švýcarských franků – tedy cirka 11 tisíc korun. Ale proč ne…

 

Gól za dvě vteřiny

Tohle se fakt nevidí a sám nevím, jestli to není vlastně nějaký světový rekord? Pomůžete kdyžtak hledat? Ale k věci. To, jak Chodov dokázal vyřešit pro mě naprosto děsivé a nesmyslné pravidlo o přestupku na buly, je na zaznamenání do florbalových učebnic. A Marek Vávra zase jednou ukázal svou genialitu. Když už se propírá Chodov… Za mě je to tým týdne. Dva těžké zápasy, dvě výhry, navíc po hodně těžkých chvílích. Ale kluci prostě pro Míšu Rebra vyhrát museli… Každopádně Chodov ukazuje, že se s ním bude muset počítat.

 

Pětistovka

A ještě jeden Chodov, když už jsme ho nakousli. Tom Ondrušek zapsal bod číslo 500. Respekt! Tomuhle klukovi z Brna je pořád ještě pouhých 28 let a jestli vydrží, bude dávat góly dál. Má totiž cílevědomost, ví co chce. To mimochodem ukázal už ve svých 16 letech, když utíkal z Brna do Tatranu, protože ho Buldoci nechtěli nechat hrát – dnes válí za Chodov. Před Tomem jsou už jen dva plejeři: Petr Skácel, na kterého ztrácí jen 11 kanadských bodů a pak zřejmě už nedostihnutelný Jiří Curney.

Mimochodem, pohled do zahraničí naznačuje, že v Česku ti produktivní florbalisté by neměli končit tak brzy. Mika Kohonen ve Švédsku i Henri Johansson ve Finsku už nasbírali přes 1000 kanadských bodů, Ketil Kronberg rovněž. Tak co kluci, to je výzva. Vydržíte?

 

Florbalový Haaland

Sice je začátek roku, ale upozorním už na jednu novou tvář a možná vycházející hvězdu. Jestli vás baví ve fotbale Erling Haaland, tak podobný zabiják vyrůstá v týmu nováčka švédské superligy Fagerhult Habo. Jmenuje se Tim Carlsson-Andersson a dnes se mu dívá v dostizích o krále střelců SSL i sám Alex Galante. Timovi je pouhých 19 let a ve 13 zápach má bilanci 26 gólů a 7 nahrávek. A mimochodem, je to vítěz Prague Games 2018. Jo, v Praze tehdy vyhrál s týmem Zonefloorball a před dvěma lety ho zastínili Emil Lundmark i Emil Ruud. Jenže Tim vyrostl, má postavu Vikinga, strašnou sílu a báječnou střelu. Pálí z levého křídla. Koukněte na něj, je šílený! 🙂

 

Arka Astala na operaci

Když už jsem trochu zabrousil do Finska, tak tam asi zmíním smutnou věc. Jeden z nejlepších hráčů ligy Aaro Astala z Westendu tak nějak delší dobu záhadně chyběl v sestavě a Indiáni bez něj trochu tápou. Teď vyšlo najevo, že Arka bude muset na operaci se zlomeninou. A pokud jde o jeho tým, tak ten se v závěru základní části bude třást o to, aby ustál osmé místo. Na druhou stranu, ve žlutočerných barvách se objevila nová osobnost. Baví mě, dívat se, jak zápas od zápasu roste Samuli Alaluusua. No, podívejte se na Nova Sport.

 

Rosendahl nakopnul Vikingy, SPV začalo přestavbu

Hodně zajímavých věcí se děje v F-liize právě mezi 6.-10. místem. V půlce sezony bych ani pětník nevsadil na tým EraViikingit, který mě už druhým rokem nudí. Ale přišel jeden hráč, a je až neuvěřitelné, jaká změna nastala. Jmenuje se Tommi Rosendahl a dal si dva roky od velkého florbalu pauzu. Když ale zjistil, že ve druhé lize je mu to malé, tak se domluvil s Viikingitem a ti od té chvíle kvetou.

Zajímavě se vyvíjí i situace v SPV Seinajoki, kde trenéři pomalu odstavují veterány do pozadí. Z první lajny pomalu mizí třicátníci, ikonický Sami Koski hraje až třetí brázdu. Důvod? Do sestavy začal více mluvit druhý kouč Jori Isomäki a sdělil, že tým musí elitním týmům stačit na úrovni první formace stačit hlavně fyzicky

 

Švýcarský restart

Odvahu dostali už i ve Švýcarsku a tak se o víkendu uskuteční rovnou dvoukolo. Tak ať je hlavně v bezpečí a zase se to brzy neruší.

 

A na co se těšit?

Šlágry budou k vidění hlavně ve Švédsku. Kdybych si měl vybrat hit víkendu, tak to určitě bude zápas Kalmarsundu se Storvretou, souboj prvního s druhým. České diváky bude zajímat zápas Pixbo – Linköping, jestli ho nezruší korona. Ve Finsku bude stát za to páteční duel Happee – Indians a příští středu 13. ledna určitě zápas TPS Turku – Esport Oilers.

Nezapomeňte ani na českou superligu. Bavit by měly v neděli obě pražská derby ať už Sparta – Tatran nebo Bohemka – Chodov.

 

Žádné komentáře

Vyhledávání

Rubriky

Populární články