HomeKronikaVítky jsou jinde, frisbee, comebacky a Rytych jde do Falunu!

Vítky jsou jinde, frisbee, comebacky a Rytych jde do Falunu!

- - 0

Měl to být týden plný šlágrů, ale koronavirus zase ukazuje, jak je mocnej. Těšil jsem se hlavně na souboj Kalmardundu se Storvretou. Ale zrušil se i zápas Pixba s Linköpingem. Aspoň v Česku se hraje, i když některé týmy taky tak nějak potají bojují s covidem. Holt plán je jasnej: odehrát toho co nejvíc…

 

Billebeino

Začnu ale ve Finsku. Tamní liga se snaží na sebe upozornit. I když je to v sezoně, kdy do hlediště diváci nesmí, nebo třeba jen v minimálním počtu, tak F-liiga bojuje o povědomí. Před Vánoci se objevila pro mě až šílená novinka. Nový partner a značka Billebeino, která cílí na mladé lidi, si vymyslela kolekci triček a mikin s logy týmů. Jenže trochu jinak. Do znaků všech týmů začlenila právě svůj název. Dokážete si představit, že by na tuhle opravdu nápaditou akci kývly kluby jakékoliv jiné movitější ligy z bohatšího sportovního prostředí? Real Madrid nebo Juventus těžko. Ale tady se pracovalo s Viikingitem, Welhotem nebo Happee.

Narovinu, vypadá to fakt zajímavě, loga jsou povedená. A myslím, že to byl hlavně super tah od téhle značky. Mimochodem, stojí za ní bývalý hokejista z NHL Ville Leino, který se po konci kariéry pustil do podnikání. A je fajn, že se mu tenhle kousek povedl.

Ville Leino a jeho Billebeino

Král Kim

O tom, kdo je nejlepší florbalistka světa, byla jasno před Vánoci. Eliška Krupnová možná leckoho překvapila, ale titul jí náleží právem. Ale česká královna čekala na krále a tím se stal Kim Nilsson. Tenhle blonďák z Kalmarsundu zraje jak víno a svědčí mu to, že hraje doma. I když není úplně komplexní hráč a směrem dozadu to za něj řeší parťáci, on je nyní opravdu asi nejikoničtějším florbalistou světa. Na trůn se vrátil po sedmi letech! A Filip Forman může říct, že mu k vítězství taky trošku pomohl.

Vítky jsou fakt jinde

Když už jsme přišli o šlágry ve Švédsku, zůstaly aspoň ty české. A mělo to grády. Nečekal bych, že Sparta vyřídí Tatran. Jenže je opravdu radost pohledět na Matyáše Bachmaiera a Milan Garčar je zpátky v plné síle. Takže prostě střešovická mládež tahala za kratší konec provazu. Bohemka sice hořela v zápase s Pardubicemi, ale možná i díky téhle malé facce dokázala porazit Chodov. No a Vítky… Ty si nechám nakonec.

Myslel jsem si, že klukům z Dubiny časem trochu dojde dech, ale… Vítkovice jsou prostě opravdu jinde. Zápas s Tatranem ukázal, jaké mají sebevědomí, jak si to zase krásně sedlo a jak jednoduše lze florbal hrát. A nejde jen o Lukáše Hájka, který byl veleben za 4+4 v zápase s Pardubicemi. Vítky fungovaly v zápase se Střešovicemi jako namazanej stroj, výjimečný talent Rosťa Gattnar ukázal, jak to funguje, když máte smysl pro výběr místa a naprosto chladnokrevnou ruku. Gólman Lukáš Souček chytal zase jak Bůh… Prostě nádhera. Jen mi je teda kluků z Vítkovic trochu líto, chtěl jsem sem dát nějakou hezkou fotku, ale moc jich není…

Senzace roku

Jestli v Česku mluvím o vítkovické parádě, pak ve Finsku se stala věc, která se sice nedá moc chápat, ale kdo trochu sleduje dění v klubu EräViikingit, asi se nediví. I když tohle byla rána… Před pěti lety se dva hodně silné kluby spojily, aby byly ještě lepší. Bohužel, jak to už bývá, někdy se to nepovede. V případě Ery to jde opravdu od desíti k pěti a velká jména jako Jani Kukkola, Mika Moilanen se topí v bahně.

EraViikingit-Welhot 2:3

 

Klub se navíc v době korony přestěhoval z krásné Energia Areeny do stařičké a potemnělé Mosahaali. Jasně, musí se šetřit. Ale nevypadá to moc hezky. No a o víkendu přišla potupa. Prohra 2:3 se zoufalým Welhotem… No třeba je to konečně budíček, i když sám tomu moc nevěřím. Víc asi bude tušit Michal Jedlička, který byl v tomhle klubu v průběhu české koronapauzy na stáži.

 

Andre válí

Jedna bída stačila, tak teď trochu jinam. Přestupní období zase donutilo některé florbalisty k návratům. Pokud někdo zvládl tohle těžké období s bravurou, je to Andre Andersson. Tenhle frajer má fazonu, řekl si o pozvánku do švédského nároďáku. Když si na čas odskočil domů do Švédska, zvedl Vipers do horních pater a hned po návratu, a restartu NLA zničil Uster díky bilanci 2+6. Potlesk, Andre!

Naprosto neuvěřitelný comeback se povedl Fredrikovi Edholmovi v Dalenu. Ve Švýcarsku má smůlu druhá liga – a tak se vrátil z Verbana, kde bavil lidi i Aleš Zálesný, domů do Umea. No a když se Dalen rozhodl otočit zápas v Mullsjö, postavil se na pravé křídlo a pálil čtyřikrát hodně přesně. Prostě vítej doma, chlape!

David Šimek se raduje z hattricku proti Alligator Malans

Ale abych nepsal jen o Švédech. Při restartu NLA dokonale zaválel David Šimek. Hattrick s Malans je moc dobrý počin a věřte tomu, že nebýt Čechů, tak by tenhle tým těžko se slavnými Aligátory bodoval. Thun, který se léta nedokázal dostat na příčky play-off letos táhnou právě Šimkovy góly – mimochodem v kanadském bodování je tenhle kluk z Bohemky na čtvrtém místě. Výrazně mu ale pomáhá i Josef Pluhař.

 

Radši domů

Na jeden český návrat se ale těším. Jonáš Kreysa už je z Höolvikenu doma. Pochopil, že tahle destinace moc Čechům nepřeje. Chvíli to vypadalo, že si zahraje, ale tenhle oranžová organizace mu nakonec moc času na hřišti nedala. Určitě je rád za zkušenost, ale teď bude potřeba dokázat, že může být pro Tatran důležitý. Z minulosti se žít nedá.

Jonáš Kreysa

Volte Hofbauera!

Florbalovým světem se teď line iniciativa, podpořit ikonického Mathiase Hofbauera v anketě, která zvolí nejlepšího sportovce Světových her všech dob. Nejlepší sportovec všech dob… Určitě by to byla velká pocta, Mathias je nemusí dokazovat nic. Byl naprosto fenomenální v celé své kariéře. Jenže, asi se mu to nepovede. Musel by porazit velké konkurenty z ostatních odvětví… A věřte, že malajská squashistka Nicol Ann Davidová prostě Hofbauera smete. Mezi muži pak zřejmě vyhraje ruský sumista Batyr Atlijev, i když já osobně víc fandím irské ikoně v přetahování lanem Jamesi Kehoeovi… Asi tak je na tom florbal, Hofbauer má podobná čísla jako Beau Kitteredge, který je hvězdou frisbee

Mathias Hofbauer

Český žebříček

Tahle anketa, do které se Mathias Hofbauer možná nevědomky dostal jen vystihuje aktuální situaci okolo florbalu i v české anketě o popularitě sportu, kterou vydala Národní sportovní agentura. Florbal těžko hledáte mezi TOP 20 sporty Česka co se mínění lidí týče. A to jen dva roky po mediálním masakru v podobě mistrovství světa, které vrcholilo v natřískané O2 areně. I když ta … Nezbývá doufat, že florbal na sobě bude makat dál a věci se pohnou.

 

Rytych do Falunu

Mimochodem, poslední zpráva, kterou jsem zaznamenal při tvorbě téhle kroniky mě zase potěšila. David Rytych míří do Švédska a bude chytat za Falun! Tedy doufám, že to bude za áčko v SSL, i když konkurence Johana Rehna a Emila Lilji je silná. A když ne, tak třetiligiové béčko je na čele tabulky. Každopádně je dobře, že David zase o sobě dává vědět.

Tak hodně štěstí – nejen Davidovi, ale všem!

Žádné komentáře

Vyhledávání

Rubriky

Populární články