HomeSuperligaSuperliga v nové sezoně s 15 týmy? Návrh třiceti klubů bere vedení ČF vážně

Superliga v nové sezoně s 15 týmy? Návrh třiceti klubů bere vedení ČF vážně

- - 0

Bude mít florbalová superliga v ročníku 2020/21 o jednoho účastníka víc? I to je varianta. Rozhodnutí Českého florbalu o předčasném ukončení sezony kvůli pandemii koronaviru totiž vyvolalo spoustu otázek. Zprvu jednoznačné rezumé o určení postupujících a či sestupujících nyní naráží na iniciativu hned 30 klubů, které vyzvaly vedení Českého florbalu k diskusi.

 

Nejde jen o superligu či celostátní soutěže, které jsou nejvíce vidět. Problém je i níž. A jak už bylo řečeno, téma se týká hned tří desítek klubů, které stojí pod iniciativou přehodnocení původního rozhodnutí.

„Jsme přesvědčeni, že by vzniklá situace měla být řešena a analyzována podrobněji se všemi navazujícími okolnostmi a dopady. Mělo by být zohledněno i sportovní hledisko a soutěživost,“ stojí ve výzvě adresované vedení Českého florbalu.

„Nechceme, aby se právě pátek třináctého stal noční můrou Českého florbalu a výrazně se tímto rozhodnutím podepsal pod budoucnost klubů dotčených tímto rozhodnutím. Navrhujeme, aby VV schválil pro sezónu 2020/2021 nový model soutěží, což platná legislativa Českého florbalu umožňuje,“ pokračují pak iniciátoři výzvy vedení Tomášem Večeřou z divizního týmu Prague Tigers. Pracovalo na něm ale hned šest klubů a dalších 24 přidalo svůj podpis.

Tigers Praha - Pitbulls Kolín
Tigers Praha – Pitbulls Kolín

 

Co že se stalo v pátek 13. března? Všechny kluby dostaly dopis o předčasném ukončení sezony. Zároveň s ním byla vydána specifikace určení sestupů a postupů. „Jsou určeni ti sestupující a postupující, o nichž již bylo sportovně rozhodnuto. V případě určení pouze sestupujících, budou soutěže doplněny družstvy, která mají na vyšší soutěž nárok dle legislativních předpisů. Ostatní soutěže nebudou mít v sezoně 2019/2020 sestupující ani postupující,“ zněla nejdůležitější pasáž dopisu. Zjednodušeně řečeno a optikou mužské superligy: Nikdo nesestupuje a nikdo ani nepostoupí.

Faktem je, že vedení Českého florbalu ukončilo sezonu téměř okamžitě po vyhlášení nouzového stavu. Ruku v ruce s ním vydalo prohlášení o tom, jak bude postupováno v hodnocení postupů a sestupů. Verdikt ČF korespondoval s podobnými rozhodnutími v několika evropských hokejových ligách včetně české. Florbalové asociace v Evropě ale přece jen jednaly trochu jinak než Česko.

Například Finsko si dalo větší odstup od rozhodnutí a vytvořilo pracovní skupinu, která hodnotila otázky postupů a sestupů po dobu necelých dvou týdnů. Ve Švédsku naopak sezonu utnuli a za konečné výsledky považovali ty, které se stihly dohrát. Kolébka florbalu nyní je za rozhodnutí kritizována a vznikly i petice k přehodnocení verdiktu. V ženské SSL třeba sestoupil Dalen, který měl ještě možnost uhrát záchranu v posledním kole.

V Česku se snažilo 30 klubů připravit již konkrétní návrh a zaslalo ho na adresu Českého florbalu. O dokumentu se dokonce opravdu jednalo. Výkonný výbor ho měl na stole 23. března a následně uložil odpovědným komisím, aby návrh nového modelu soutěží projednal.

„Vzhledem k výjimečnosti situace se Výkonný výbor rozhodl situaci posoudit a požádal zejména dotčené Komisi elitního florbalu a medializace (KEFAM), komisi soutěží a ženského florbalu (KSŽ), legislativní komisi (LEGK), případně komisi regionů a rozvoje oddílů (KRO) o analýzu, jaký dopad na soutěže by takový postup měl, a také na realizovatelnosti uvedených nebo jiných variant,“ stojí v zápisu ze schůze Výkonného výboru. Je tedy pravděpodobné, že o novém návrhu se bude znovu jednat 29. dubna na další schůzi.

Ve své podstatě jde o to, že by se rozhodovalo jen o postupujících do vyšších soutěží. První variantou je kvalifikace, která by se odehrála ve třetím a čtvrtém srpnovém týdnu, ještě před startem nového ligového ročníku. Druhou možností pak reflektování pořadí po základní části, neboť ty byly už téměř ve všech soutěžích odehrány. Od další sezony 2021-22 by se počty zase vrátily zpět.

FB Hurrican Karlovy Vary
FB Hurrican Karlovy Vary

Model počítá s tím, že Superliga a 1. liga mužů by měla v nové sezoně 15 účastníků, Národní ligy 13 týmů a počet účastníků v divizích by zůstal stejný, jaký je. V ženské nejvyšší soutěži by mohlo hrát 14 týmů.

Paradoxní je, že mezi 30 kluby, které stojí pod návrhem změny soutěžního modelu není lídr první ligy FB Karlovy Vary. Západočeši už ale dotazovali možnou změnu po vlastní linii. „Posílali jsme na vedení Českého florbalu email s konkrétními dotazy 18. března, odpovědi ale ještě nemáme,“ sdělil manažer klubu Lukáš Grundler. Kdyby se Výkonný výbor rozhodl pro variantu určení postupujícího podle umístění v základní části, stali by se 15 týmem superligy právě Západočeši.

Celý dokument, který iniciovaly kluby Bulldogs Brno, Florbal Ústí, Kanonýři Kladno, ASK Orka Čelákovice, Troopers, FBC Letka Ostrava, Panthers Praha, FC Bučis Team, Prague Tigers, FBC Hradec Králové, FBC Asper Šumperk, Florbalová škola Plzeň, FBC Panthers Liberec, FBŠ Všestary, TJ Sokol Koberovy, FBC Pitbulls Kolín, FBC DDM Kati Kadaň, Florbal Teplice, TJ Lokomotiva Louny, SK K2 Prostějov, FBC Přerov, FBC ZŠ Uničov, FBK Jeseník, 1. FBK Eagles Orlová, Zlín Lions, Pacovští Honzíci, FBK Sokol Piráti Chrudim, FBC Ossiko Třinec a FBC Písek můžete otevřít níže na uvedeném linku:

Dokument: Návrh na úpravu soutěží pro sezonu 2020/21 (pdf)

 

Žádné komentáře

Vyhledávání

Rubriky

Populární články

Přidejte se

Znáte i vy zajímavé florbalové příběhy, které by stálo za to, zapsat do kroniky? Napište mail a vyprávějte.

Nejčtenější články

Rubriky

© Copyright 2020. Florbal Magazín